Chef Willem Hiele (°1981)
Willem Hiele groeide op in Oostende en Koksijde in een familie van vissers. Als gepassioneerd surfer verkende hij de mooiste kustplekken ter wereld. Alles wat hij doet en maakt, is verbonden met de zee.
Met als basis zijn opleiding als bakker heeft Willem Hiele een heel eigen stijl tot de terroirkeuken waarvoor hij vandaag bekend staat: complex en eenvoudig tegelijk.
Zijn groene filosofie
In de keuken van Willem Hiele staat duurzaamheid centraal, en deze filosofie komt tot uiting in verschillende aspecten van het culinaire proces. De focus ligt op het minimaliseren van de ecologische voetafdruk en het maximaliseren van de lokale impact, wat resulteert in een aanpak die zowel respectvol als verantwoord is ten opzichte van het milieu en de gemeenschap.
Korte keten
Willem Hiele hecht waarde aan het ondersteunen van lokale boeren en producenten door een korte keten van levering te bevorderen. Door rechtstreeks samen te werken met boeren uit de omgeving, wordt de transportafstand geminimaliseerd, wat resulteert in minder CO2-uitstoot en een versterking van de lokale economie.
Lokale boeren
Het gebruik van producten van lokale boeren is een essentieel onderdeel van de duurzaamheidsfilosofie van Willem Hiele. Door de voorkeur te geven aan lokale ingrediënten, wordt de afhankelijkheid van industriële landbouw verminderd en wordt de diversiteit van de regionale landbouwpraktijken ondersteund.
Enkel dagvisvangst
Duurzaamheid wordt gewaarborgd door te kiezen voor enkel dagvangst van vis. Deze aanpak zorgt ervoor dat de visserij op een ecologisch verantwoorde manier wordt beheerd, waarbij overbevissing wordt voorkomen en de visbestanden worden behouden voor toekomstige generaties.
Nose to tail
Bij het serveren van vlees en vis wordt gestreefd naar een nose-to-tail-benadering, waarbij het hele dier wordt gebruikt om voedselverspilling te minimaliseren. Door elk deel van het dier te benutten, wordt respect getoond voor het leven dat geofferd is voor voedsel en worden er geen waardevolle middelen verspild.
No waste
Het streven naar zero waste is een kernprincipe in de keuken van Willem Hiele. Alles wordt opgebruikt tegen het einde van de week, waardoor voedselverspilling wordt geminimaliseerd. Restjes worden creatief gebruikt in nieuwe gerechten of ingrediënten, waardoor er niets verloren gaat en de maximale waarde wordt behouden.
Samengevat weerspiegelt de duurzaamheidsfilosofie van Willem Hiele een diepgaand respect voor de natuur, de lokale gemeenschap en de waarde van elk ingrediënt. Door te streven naar een holistische benadering van duurzaamheid, wordt niet alleen heerlijk eten geserveerd, maar wordt ook een positieve impact gecreëerd op het milieu en de samenleving.
Zijn parcours
2024
We behouden onze eerste Michelinster. Dit vertrouwen zetten we om in een jaar van groei en nieuwe evenementen.
2023
Een jaar waar we terug volop groeien in onze nieuwe omgeving, we halen opnieuw onze eerste Michelinster en halen we de 68ste plaats op de OAD ranking.
2022
Start van het nieuwe restaurant Willem Hiele in een architecturaal pand, een brutalistische parel uit 1971 van de Belgische kunstenaar/architect Jacques Moeschal. Gelegen temidden van de natuurpracht van De Grote Keignaert, het poldergebied in de achtertuin van de bruisende stad Oostende.
2021
- Een jaar vol bekroningen: Willem Hiele behaalt een eerste Michelinster, stijgt naar de 57e plaats in de Europese lijst van OAD, en een plaats op nummer 77 door The World’s 50 Best Restaurants.
- Hij besluit te stoppen op een hoogtepunt: in december dat jaar sluit hij zijn zaak in Koksijde, om zich grondig te herbronnen en vernieuwen.
2020
Start Bar / Brasserie / Boetiek Raphaël, een populaire outdoorbrasserie in de tuin van het restaurant.
2019
- Willem Hieles boek ‘Zeevuur / Seafire’, door Uitgeverij Kannibaal.
- Wint de ‘Restaurant Philosophy Award’ van Gault & Millau.
2018
Als voorvechter van noordzeevis wordt Willem Hiele lid van de NorthSeaChefs en zet hij zich in als lid van het onderzoeksteam.
2017
Eerste vermelding Michelingids, en een score bij Gault&Millau van 15/20 en 3 koksmutsen.
2016
Bekroning door Gault&Millau tot Ontdekking van het Jaar met 2 koksmutsen en een score van 15/20.
2015
Willem Hiele tovert het oude visserhuis van zijn voorouders uit 1832 – tot zeven generaties terug – om tot een gastronomisch restaurant in Koksijde. De jaren voordien organiseerde hij al gastentafels op deze inspirerende plek.